Aglomeratie

Daca citesti asta, probabil ca locuiesti intr-un oras: incepand cu 2008, majoritatea oamenilor lumii fac asta. Si desi noi, iubitorii de asflat, iubim sa ne simtim superior celor din regiunilor rurale, in realitate, ei sunt cei care ar trebui sa rada de noi. Se pare ca locuitul intr-un oras nu e doar mega stresant, dar ne si afecteaza inteligenta.

Oamenii de stiinta cred ca au demonstrat ca traitul in orase moderne ne afecteaza creierele. Acestia au realizat un experiment care a cerut unor subiecti sa se plimbe printr-un oras aglomerat, iar celorlalti sa se plimbe printr-un parc. Dupa, cercetatorii au realizat niste teste si au descoperit ca cei care s-au plimbat prin oras aveau o memorie mai proasta, atentie mai scazuta si probleme de invatat lucruri. Partea cea mai nebuneasca? Pana si vazutul unei fotografii a unui oras trezeste aceste simptoame in noi.

Motivul este, de fapt, destul de simplu: plimbatul printr-un oras este destul de obositor pentru creierul tau pentru ca atentia este divizata intr-o multime de lucruri. Chiar daca nu realizezi acest lucru, creierul este atent la toate luminile, sunetele si mirosurile orasului, cat timp incearca sa se concentreze sa puna un picior in fata celuilalt si sa nu fie calcat de masini. Dupa o perioada, creierul tau este atat de obosit incat ramai cu probleme de memorie si control. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru te-ar putea face sa cumperi lucruri intr-un mod impulsiv si sa te linisesti mananca junk good – am discutat ieri despre asta si nici asta nu ne face mai destepti.

Intre timp, plimbatul printr-o zona vegetala sau pur si simplul privitul unei astfel de zone relaxeaza oamenii si le face creierul sa functioneze mai eficient – si nu, nu ma refer la o pajiste unde nu se gaseste absolut nimic care sa-ti distraga atentia. Precum un oras, vegetatia iti poate capta atentia, dar intr-un mod pozitiv. De fapt, cercetatorii au descoperit ca vegetatia mai diversa te ajuta sa te concentrezi mai mult, iti imbunatateste memoria si, per total, te face mai destept. Insa, sunt si foarte multe ganganii in zonele alea, asa ca probabil nu se merita pe termen lung.

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *