Potrivit unui studiu realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Standford din California, Statele Unite, se pare ca expertii au descoperit o noua modalitate de a lupta impotriva cancerului. Astfel, acestia au descoperit o substanta secreta care se gaseste in mod normal intr-o planta din Himalaya si care poate fi obtinuta cu ajutorul tutunului.

Cine ar fi crezut ca tutunul aduce si o serie de beneficii pentru sanatate? Si chiar mai mult, cine ar fi crezut ca tutunul este de mare ajutor in lupta cu cancerul?

Astfel, substanta utilizata in tratamentele chimioterapeutice se numeste etoposid si se utilizeaza in mai multe tipuri de cancer dar si pentru limfom. Astfel, aceasta substanta nu poate fi obtinuta daca nu se utilizeaza si un ingredient cheie- podofilotoxina- substanta care se gaseste numai intr-o planta care creste in mod natural in Himalaya. Din cauza ca Sinopodophyllum hexandrum se gaseste destul de rar, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca si alte modalitati pentru a obtine substanta de care au nevoie.

Modificarea plantei de tutun

Folosind ingineria genetica, oamenii de stiinta din America au reusit sa modifice nicotina benthamiana- adica planta de tutun- cu scopul de a crea o noua substanta ce poate fi utilizata in obtinerea etoposidului. In realizarea acestui lucru, cercetatorii si-au concentrat atentia asupra a patru gene din planta de tutun, dupa care au analizat datele plantei cu scopul de a identifica si alte gene similare.

Ca si rezultat, oamenii de stiinta au reusit sa identifice sase gene noi, care, combinate cu cele patru initiale dau nastere unui nou ingredient- desmetil-epipodofilotoxina. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca descoperirea lor este si mai buna decat ingredientul cheie care se gaseste in planta din Himalaya.

Pe viitor, cercetatorii de la Universitatea din Michigan isi propun sa isi perfectioneze aceasta metoda care foloseste tutunul, si isi doresc sa poate reaplica acest experiment si in cazul altor plante pentru a obtine medicamente utile in lupta cu cancerul.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *