In urma cu aproape 50 de ani, un studiu a demonstrat ca, creierul soferilor de taxi din capitala Angliei- Londra, au dat dovada de o extindere in hipocampus, o zona a creierului ce este asociata cu navigarea. Insa, nu este clar daca experienta de calatorie sau de navigatie a strazilor din Londra ar putea schimba ceva in creierul soferilor. Sau, poate ca numai persoanele cu un hipocampus au reusit sa devina soferi de taxi?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au analizat 28 de adulti voluntari la acest studiu, care au invatat cum sa joace un joc video de conducere pentru 45 de minute. Un grup a fost rugat sa joace pe acelasi traseu de 20 de ori, iar cel de-a doilea grup a jucat pentru aceeasi perioada de timp, insa pe 20 de rute diferite. In tot acest timp, oamenii de stiinta au analizat creierele participantilor atat inainte, cat si dupa sesiunea de antrenament.
Studiu navigare
Grupul care a jucat pe acelasi traseu de mai multe ori, a dat dovada de o crestere a vitezei de mers pe masura ce repetau ruta, fata de cei care nu cunoasteau drumul. De asemenea, primul grup a dat dovada de recunoastere mai usoara a imaginilor de pe traseu, reusind sa realizeze si o harta 2D care sa reprezente trasul care l-au urmat.
Important, numai primul grup de participanti au dat dovada de schimbari structurale in cadrul creierului in zona asociata cu procesul de invatare- hipocampusul. De asemenea, a existat o crestere a activitatilor de sincronizare- sau a conectivitatii de functionare dintre aceasta regiune si alte zone corticale din regiunile creierului responsabile cu cognitia spatiala.
Cantitatea de schimbari structurale a avut legaturi directe cu cantitatea de imbunatatire a comportamentului fiecarei persoane. „Acum stim, cel putin pentru acest tip de invatare spatiala, care zona schimba structura si care schimba comunicarea cu restul creierului”- sustin oamenii de stiinta.