Daca cineva spune „teroarea din adancuri”, nu avem tendinta sa ne gandim la arsenic bazat pe aerosol si gaz nervos, ci mai mult la vreun episod din „Scooby Doo” sau „Povestiri din cripta”. Dar, se pare ca ar trebui: intre 1946 si 1972, mai multe dintre statele lumii s-au decis sa-si arunce armele invechite de distrugere in masa pe fundul oceanului planetar. Nu e clar daca chiar au crezit ca acest lucru va face ca armele sa dispara pentru totdeauna sau daca pur si simplu nu le-a pasat, insa probabil ca putem sa ghicim.
De la inceperea deversarilor, peste 500 de oameni, majoritatea pescari, au fost spitalizati, dupa ce au scos la suprafata de toate, de la gaz mustar (iperita), pana la Sarin, care, haha, cat de comic, se transforma in arsenic atunci cand este expus la apa de mare.
Probabil ca stiti ca expunerea oamenilor la astfel de tipuri de substante este exact genul de chestie care l-a facut pe Saddam Hussein sa fie spanzurat pe YouTube, asa ca va veti bucura sa aflati ca, pana acum, absolut nimeni din lume nu a fost considerat responsabil pentru aruncarile respective. Doar in jurul Statelor Unite exista 32 de locuri de deversare, continutul acestora reprezentand un mister adevarat.
Depinzand de tara in care traiesti, exista harti disponibile care arata cu aproximatie unde sunt locurile acestea de depozitare subacvatice, insa acuratetea lor poate sa varieze intre „potrivit unor teorii, cam asa cred, fiind om de stiinta” si „aceasta harta a fost desenata de un marinar beat.” Depinde. Japonia, de exemplu, are mai multe astfel de situri, se pare, insa in loc sa le marcheze, dupa cum ar fi fost normal, s-au decis sa lase materialul toxic unde este, in speranta ca va deveni una cu natura cat mai curand posibil.
Asa e civilizatia moderna, nu-i asa, copii?