tehnica-minciuna

Cei mai multi dintre noi au ajuns sa spuna o minciuna cat de mica pentru a gestiona relatiile interpersonale, insa, cati dintre noi chiar au fost convingatori in ceea ce au spus? In timp ce exista o multime de oameni care pot minti cu nerusinare, exista altii care sunt la fel de evidenti ca si Pinocchio. Potrivit unui studiu recent, abtinerea de a urina poate sta la baza unui mincinos mai bun. „Minciuna necesita o mare de resurse mentale, asa ca trebuie sa jonglezi cu o multime de informatii. Manipularea de informatii, cum ar fi si suprimarea gandurilor irelevante- adica de a spune adevarul- si oferirea unei povesti incredibile in timp ce se monitorizeaza comportamentul celor din jur, se numara printre cele mai grele sarcini cu care un mincinos trebuie sa jongleze”- sustin oamenii de stiinta.

Nevoia de a merge la toaleta te poate ajuta sa minti

Blandon-Gitlin impreuna cu colegii sai cauta sa investigheze beneficiile de auto-control intr-o singura sarcina, un fel de „metamorfozare” care ajuta la controlul altor sarcini. Astfel, Blandon-Gitlin a recrutat 22 de studenti si i-a rugat sa completeze unele chestionare despre anumite aspecte sociale, cum ar fi avortul si pedeapsa cu moartea, stiind ca vor fi intervievati cu privire la opiniile lor putin mai tarziu. Inainte de interviu, cercetatorii au cerut unui grup de participanti sa bea 700 de ml de apa, in timp ce celalalt grup a baut numai 50 ml de apa. Astfel, o parte din studenti au fost rugati sa raspunda sincer la unele intrebari, in timp ce ceilalti au fost instruiti sa minta. Apoi, acestia au fost impartiti, din nou, in alte doua grupuri- cei mincinosi si cei cinstiti, care avea nevoia urgenta de a merge la toaleta. Un alt grup de studenti a fost rugat sa observe ce se intampla, evaluand comportamentele fizice si verbale care sunt asociate cu minciuna.

Astfel, studentii care au avut nevoie sa mearga urgent la toaleta au dat dovada de comportamente mai false- adica au fost mai convingatori in timp ce au spus o minciuna, comparativ cu cei care au baut mai putina apa si nu au avut nevoie de toaleta. Cei care au avut nevoie de toaleta au dat dovada de un comportament mai complex, asa ca cercetatorii au interpretat ca cei care au vezica plina au si un control mental mai mare. Oamenii de stiinta sutin ca o vezica plina inseamna un singur lucru adevarat asupra caruia te poti concentra cu adevarat, astfel ca iti permiti sa spui minciuni „cu nerusinare”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *