Metasequoia. Arborele preistoric Metasequoia a fost pentru prima oara descris in 1941, de catre biologul chinez Shigeru Miki, fiind prezentat drept una dintre plantele fosile din era mezozoica, traind in regiunea Modaoxi din China. Desi, in urma cu circa 90 de milioane de ani, Metasequoia era un arbore comun in emisfera nordica, schimbarile dramatice ale climei i-au restrans drastic habitatul. In prezent, doar cateva mii de exemplare mai traiesc in zone salbatice, cele mai multe dintre ele fiind crescute in parcuri si gradini botanice din toata lumea. De asemenea, pare a fi pastrat reminiscentele trecului, schimbandu-si anual acele.
Psilotum este o planta inrudita cu ferigile. Numele ii provine de la grecescul “psilos” (“dezbracat”), deoarece ii lipsesc unele organe, ca frunzele. Este gasita in America, Europa (Spania) si Asia (India, Japonia).
Welwitschia mirabilis este singura specie a genului Welwitscha si a familiei Welwitschiaceae. Aceasta planta este raspandita numai in sud – vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Este o specie extrem de veche, fiind o ramasita a florei de acum 100 de milioane de ani. Denumirea speciei a fost data in onoarea Dr. Friedrich Welwitsch, cel care a descoperit-o in anul 1860. Este o specie cu extrem de mare longevitate. Astfel, exista cateva exemplare care au intre 1000 si 2000 de ani. Este o planta ocrotita prin lege.
Phreatoicidaele sunt o familie de isopode oarbe, de apa dulce. Se pare ca acestea au supravietuit neschimbate de mai mult de 350 de milioane de ani. Se gasesc doar in Africa de Sud, India, Australia si Noua Zeelanda. Au fost descoperiti in 1882 de Charles Chilton. Familia contine acum 13 genuri.
Neoglyphea inopinata este o specie de homar din familia glypheidae, un grup ce se credea a fi disparut, pana la descoperirea acestei specii. Este cunoscut doar din 17 specimene, capturate in doua locuri: Golful Manila (Filipine) si Marea Timor (Nordul Australiei). Din cauza numarului mic de specimene, informatiile sunt reduse, stiindu-se ca poate atinge 15 cm, si poat trai cinci ani. Datele incomplete nu i-au permis clasificarea in Lista rosie a IUCN. O a doua specie, inclusa anterior in genul Neoglyphea, face parte dintr-un gen separat acum, Laurentaeglyphea.