Suicidul este un lucru care afecteaza din ce in ce mai multi oameni si, din pacate rata sinuciderilor este mai mare in randul tinerilor. Statele Unite dispun de un serviciu national de ajutor in prevenirea sinuciderilor, astfel de servicii de urgenta fiind prezente si in alte state mai dezvoltate din punct de vedere financiar. De asemenea, exista programe de educatie sau campanii care ajuta la prevenirea situatiilor de suicid. Cu toate acestea, rata suicidului la nivel global continua sa creasca, iar principalul agent care contribuie la realizarea acestui act este depresia.
Stii totul despre sinucidere?
– sinuciderile sunt mai frecvente in randul asiaticilor, hispanicilor si a persoanelor albe;
– scrisul de mana are legatura cu sinuciderea. Cativa scriitori faimosi au comis acte de suicid, inclusiv Ernest Hemingway, Sylvia Plath si David Foster Wallace. Ei bine, acest grup mai are ceva in comun: toti au scris la persoana intai, lucru care este un semn al riscului de a comite un act de suicid;
– 2 din 3 sinucideri au loc in cauza depresiei. Cu toate acestea, alcoolul joaca si el un rol important, estimarile sustinand ca unul din trei oameni isi ia viata in timp ce este beat;
– o familie care are un istoric de depresie creste sansele ca si copilul sa sufere de aceeasi tulburare psihica;
– cele mai multe state cu rate ridicate ale suicidului sunt cele dezvoltate din punct de vedere economic- Statele Unite, Japonia si chiar Rusia- care se afla pe primul loc in aceasta categorie. Cele mai scazute rate de suicid se intalnesc in America Latina in state precum Brazilia sau Republica Dominicana.
Exista foarte multe metode prin care se poate combate aceasta anomalie sociala, cea mai eficienta fiind terapia la un psiholog sau chiar psihiatru. Din cauza ca depresia este cea care determina astfel de gesturi necugetate, este recomandat ca cei care intalnesc stari de depresie urmeze terapie si consiliere psihologica.