Geografia ca de altfel si celelalte stiinte care studiaza modalitati superioare de organizare a materiei face uz de cunostinte, informatii, concepte, principii si metode specifice altor niveluri sau directii de cercetare stiintifica. Astfel, cercetarea geografica prin obiectul sau de studiu, interfereaza frecvent cu arii de interes pentru alte stiinte, dezvoltand legaturi stranse cu acestea.
Amintim:
Filosofia de la care utilizeaza o serie de legi generale si concepte ce vizeaza dezvoltarea lumii fizice.
Astronomia pune la dispozitia Geografiei informatii despre locul Pamantului in Univers, despre evolutia lui ca un corp cosmic si despre caracteristicile altor corpuri cosmice care influenteaza aspecte fizice ale Terrei. De asemnea geografia furnizeaza astronomiei notiuni, principii, legi, metode si mijloace de investigare necesare studiului corpurilor extraterestre.
Geologia este stiinta cu care geografia dezvolta raporturi foarte stranse, ca urmare a suprapunerii partiale a unui sector din domeniului de cercetare – scoarta terestra, caracteristici si dinamica. Astfel unii geografi au avut tendinta de a considera geomorfologia ca pe o stiinta geologica, deoarece, partial, relieful terestru este consecinta dinamicii scoartei si a caracteristicilor litologice si structurale ale stratelor geologice.
Geofizica ofera geografiei informatii despre structura si proprietatile fizice ale globului terestru.
Geochimia ramura chimiei care studiaza raspandirea si deplasarea elementelor chimice care alcatuiesc scoarta terestra. Este evident rolul sociosistemului in modificarea si dinamica unor elemnte chimice in cuprinsul geosistemului.
Biologia ofera geografiei o serie de cunostinte despre trasaturile si manifestarile vietii din punct de vedere anatomic, fiziologic, despre ceritele si comportamentul lor fata de mediu. De asemenea biologii folosesc numeroase date geografice pentru a preciza conditiile generale ale dezvoltarii biosferei, in ideea de a intelege numeroasele adaptari la mediu ale vietuitoarelor. S-a dezvoltat astfel ecologia ramura a biologiei, care are interferente cu geografia.
Pedologia pune la dispozitia geografiei o serie de informatii despre procesele pedogenetice si despre proprietatile diverselor tipuri de soluri.
Fizica si Chimia explica stiintific numeroase procese ce se produc in geosistem.
Matematica si Statistica ofera date in aprecierea cantitativa a elementelor si fenomenelor geografice.
Informatica ofera geografiei diverse programe care permit prelucrare avansata a informatiei geografice. Se poate spune ca dezvoltarea SIG-urilor a generat noi perspective geografice asupra sociogeosistemului.
Cartografia ofera date matematice si procedee in realizarea hartilor indispensabile geografiei.
Economia sprijina ramurile geografiei economice cu informatii despre sfera productie, distributiei si consumului de marfuri.
Sociologia ofera geografiei umane date si metodologia studiului structurii si fiziologiei societatii, relatiilor interumane din cadrul grupurilor sociale.