privare-somn-memorie

Nu exista om de pe fata Pamantului care sa nu spuna ca nu a mai inchis un ochi de o noapte. Cel mai afectat grup care sufera de privare de somn este cel reprezentat de studenti, care nu inchid un ochi nopti la rand, fie din cauza examenelor din timpul sesiunii, fie ca sunt la distractii. Ei bine, oamenii de stiinta avertizeaza ca o noapte nedormita poate avea efecte devastatoarea asupra organismului omului, iar pentru a dovedi acest lucru, cercetatorii au realizat un experiment pe 21 de tineri adulti.

In cadrul acestui studiu, grupul de tineri a fost supus unor scanari cerebrale RMN, unde oamenii de stiinta au analizat difuzia apei in tesuturile creierului. Grupul de studenti a fost rugat sa nu doarma timp de 23 de ore, iar in tot acest timp, acestia nu au avut dreptul de a consuma nicotina, alcool sau cofeina. De asemenea, tinerilor le-a fost interzis chiar si consumul de alimente inainte de scanarea RMN. In acest fel, s-au creat conditii perfecte pentru ca oamenii de stiinta sa analizeze procesele in materia alba din creier.

Astfel, s-au identificat unele dificultati in procesul de aducere aminte a unor lucruri, dupa ce studentii au trecut peste o noapte nedormita, schimbarile producandu-se in trunchiul cerebral, corpul calos si in talamus. Cu toate acestea, oamenii de stiinta inca nu sunt siguri de durata incapacitatii de aducere aminte, asa ca, se gandesc ca dupa o noapte in care acestia se odihnesc, totul revine la normal.

Efecte daunatoare ale privarii de somn

Nu numai ca o noapte nedormita are efecte dezastruoase asupra memoriei si a abilitatii de amintire, aceasta are efecte destul de grave si asupra sistemului imunitar. Astfel, lipsa de somn contribuie la slabirea sistemului imunitar al omului, ceea ce inseamna ca acesta va fi va vulnerabil in fata unor boli precum gripa, raceala sau alte afectiuni virale.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *