raceli copii

Din grija excesiva uneori cand vine vorba de sanatatea celor mici, parintii tind sa creada orice banalitate sau sfat venit de la cei din jur. Un banal exemplu este dat de racelile de sezon. Se spune ca ar trebui sa imbracam copilul dupa cum ne simtim si noi adultii. Nu se intampla asta si din dorinta de a-l proteja de fapt se face mai rau: copilul resimte caldura exagerata, transpira si la o diferenta de temperatura de la aerul de afara mai rece si supraincalzirea de sub haine, risca sa raceasca si mai tare.

Exista numeroase mituri legate de raceli si de modul de ingrijire a unui copil. Parerile sunt impartite, insa cert este ca unele sunt doar mituri. Iata cateva dintre acestea.

  • Raceala vine daca cel mic este tinut in frig

Exista un mit perpetuat de generatii de-a randul legat de raceala ca si consecinta a frigului. De fapt specialistii tin sa mentioneze ca a nu aerisi o camera spre exemplu, cu aceeasi motivatie a frigului, face mai mult rau decat bine. Virusii responsabili cu raceli ar trebui totusi eliminati. A aerisi foarte des face ca acest lucru sa fie posibil. In plus, se limiteaza si riscul ca ceilalti din jur sa se imbolnaveasca.

  • Fularul trebuie tinut la gura

Mamele sau bunicile au o problema cu fularul tinut peste gura copilului, crezand ca astfel previn ca aerul rece sa patrunda in gat si sa inflameze zona. De fapt este total gresit. Pentru ca respirand in fular se creeaza un mediu mai umed, acolo unde de altfel si bacteriile se inmultesc mai spornic. Deci mai bine nu.

  • Febra, o urgenta medicala

Cu exceptia nou nascutilor, febra este considerata doar un semn de raceala sau alta afectiune, insa nu cu risc, in anumite limite. Trebuie stiut ca nu se administreaza antitermice din prima, cand se simte copilul usor fierbinte. In plus, febra cu adevarat inseamna o temperatura de peste 38,9. In caz contrar nu facem altceva decat sa inlocuim efortul organismului de a lupta cu o boala anume.

De asemenea, copilul cu febra se supravegheaza, i se administreaza multe lichide pentru a preveni deshidratarea. In functie de alte reactiile asociate trebuie sa va prezentati la pediatru. Indiferent de unde va aflati la acele momente, chiar si in alt oras decat cel de resedinta, cautati online un cabinet de pediatrie disponibil, cabinet pediatrie Mures adresa si telefon, pentru a cere o parere a celor avizati.

Se spune ca nimeni nu cunoaste copilul mai bine decat propria mama a acestuia. Cu toate acestea, ar trebui sa se ghideze nu numai dupa instincte, ci mai degraba dupa sfaturile unui pediatru. A nu se exagera cu prezenta la medic pentru orice banalitate totusi. Tocmai de aceea este mai mult decat indicat ca fiecare parinte in parte sa aiba un pediatru care stie istoricul copilului, cel care de altfel supravegheaza buna crestere si dezvoltare  a acestuia si care sa fie implicat si usor de contactat oricand. Relatia intre pediatru si parinte trebuie sa fie una armonioasa si apropiata pentru binele copilului.

De admin