Femeie la telefon

Pentru cititorii mai tineri, iata o mica lectie de istorie:

Telefoanele erau candva legate de un cablu, trecand prin perete. Poate mai cunosti oameni care inca mai au astfel de aparate – in general, le spui „bunica”. Pe vremuri, toata lumea avea asa ceva. Acesteau erau singurele optiune si, din moment ce era imposibil sa trimiti mesaje scrise, daca voiai sa comunici cu persoana de la celalalt capat al firului, chiar trebuia sa vorbesti cu ea.

Dar dupa cum sa ai conversatii lungi la telefon este un lucru greu de imaginat azi, oamenii care s-au ocupat de popularizarea folosirii telefoanelor cand au aparut au fost contra lor, de fapt. Ca in cazul postarii de ieri, au venit femeile si au stricat totul.

Ideea originala pentru telefon era ca sa fie folosita exclusiv de barbati pentru afaceri si urgente. La inceput, ideea era ca telefoanele sa fie instalate in birouri, pentru ca barbatii de la conducere sa nu mai coboare pana la parter ca sa tipe la cineva. Cand au inceput sa devina mai utilizate si acasa, era de asteptat ca tot un barbat sa-l sune pe altul, sa vorbeasca repede si sa inchida. Femeile, insa, aveau alta idee.

Sa stai acasa toata ziua nu e cel mai distractiv lucru din lume, iar femeile au realizat curand ca telefonul era un mod bun de a pastra legatura cu cercurile ei sociale. Barbatilor nu le placea asta. Conversatiile femeieste nu erau considerate ca fiind la fel de importante. Pe langa asta, barfeau. Si cand sotia ta petrece cateva minute pe zi barfind, s-ar putea sa nu spuna lucruri dragute despre tine. Evident, se putea ca femeile sa foloseasca telefonul pentru a-si da intalniri cu amantii. Trebuiau oprite!

In 1909, un apel telefonic, in medie, dura sapte minute si jumate. Acest lucru i-a agitat foarte mult pe barbati. Acestia s-au plans ca acest lucru avea sa puna si viata oamenilor in pericol, blocand liniile telefonice. Si nu era vorba doar de femei; se presupunea ca grupuri precum afro-americanii, fermierii si imigrantii n-ar putea sa inteleaga cum sa foloseste un telefon.

Abia in anii 1920, la 45 de ani dupa inventare, companiile telefonice au inceput sa faca reclama telefoanelor ca fiind un mod de a pastra legatura cu familia si prietenii.

 

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *