Legende despre conceptie

Mitologia si folclorul au mers mana in mana inca de la inceputul timpului, fiind mijloace utilizate de oameni pentru a-si indeplini o anumita dorinta. De exemplu, o femeie care a incercat de mai multe ori sa ramana insarcinata s-a confruntat cu mai multe probleme, dar, in cele din urma a ajuns sa aplice „retele” babelor, si, indiferent de cat de ciudat ar suna, acestea sunt de necrezut.

Folclorul si gravidele

Consum de inima umana- Folclorul silician. In folclorul din Sicilia, se spune ca doi barbati au mers in padure si au gasit o cabana. Intra in aceasta casa, fiind atrasi de aroma „cereasca” de mancare, care, pana la urma s-a dovedit a fi o inima umana ingropata sub foc. Vanatorii nu rezista si fura inima, iar cand ajung la han, fata hangiului nu rezista, fura inima si o mananca. In ciuda faptului ca era virgina, fata ramane gravida. Exista mai multe povesti similare care circula in intreaga Europa, dar aceasta este singura care seamana atat de mult cu venirea lui Hristos pe lume.

Insarcinata cu ajutorul zapezii si a focului- folclorul european. Cu toate ca exista mai multe versiuni ale „copilului zapezii” in toata Europa, ideea de baza in acest context este cam aceeasi: Sotul pleaca si se intoarce peste cativa ani acasa, gasindu-si nevasta cu copil si este constient ca acel copil nu are cum sa fie al lui. Sotia sa sustine ca a ramas gravida dupa ce a mancat zapada. In cele mai multe versiuni se spune ca barbatul a mers afara cu copilul si a pretins ca pruncul s-a topit.

Flori- folclorul norvegian. In basme se spune ca daca mananci o floare, vei avea fie un sarpe, fie doua fiice gemene- una frumoasa si una urata- „printul Lindrom” fiind sarpele. In poveste, o regina infertila cauta ajutor pentru a ramane gravida, dar primeste sfaturi de la femei cum ca ar trebui sa manance doua flori- una rosie si una alba- pentru a concepe un copil. Intr-un caz de judecata proasta, femeia le manaca pe amandoua si da nastere unui sarpe, insa, in cele din urma sarpele se insoara si se metamorfozeaza intr-un print chipes.

De admin