V-ati intrebat vreodata cum si cand a inceput practica purtarii unui inel de logodna si ce inseamna cu adevarat?
Este visul oricui sa aiba pe cineva special care sa se puna in genunchi si sa-i promita dragoste eterna. In general, barbatul este cel care cumpara inelul de logodna. O traditie din anii 1920 spune ca un barbat ar trebui sa cheltuiasca aproximativ cat salariul pe doua luni pentru un inel de logodna. Da, ai citit bine, salariul pe doua luni. Dar poate va intrebati cum, cand si de ce a inceput aceasta fascinatie pentru inele logodna.
Istoria inelului de logodna
Din punct de vedere istoric, inelul de logodna a avut un scop clar, anume sa arate ca femeia respectiva era luata. Din momentul in care inelul se aseza pe deget, era ca o declaratie deschisa ca ea apartinea cuiva. Era un fel de pecete sau contract nescris intre cei doi si familiile lor ca cei doi se vor casatori. Inelul avea si rol de garantie pentru femeie, in cazul in care nunta era anulata. Totusi, nu aceasta este originea inelului de logodna.
In Antichitate
Arheologii au descoperit cadavre datand din Egiptul antic care purtau inele facute dintr-un singur fir de aur sau argint in jurul inelarului de la mana stanga. Se crede ca in jurul anului 2.800 inainte de Hristos, barbatii egipteni purtau inele care simbolizau bogatia, iar oferirea unui inel unei femei simboliza impartirea averii.
Potrivit scriitorului si filosofului roman Plinius cel Batran, un mire oferea prima data miresei un inel de aur pe care sa-l poarte in timpul unei ceremonii, apoi ii oferea un inel de fier pe care sa-l poarte acasa, reprezentand uniunea legala.
Persii si asiaticii au inventat un mod unic de a se asigura ca femeile lor nu-i insala: aceste inele erau create astfel incat atunci cand erau scoase de pe get, se dezmembrau.
In Evul Mediu
In Europa, oamenii erau foarte increzatori in astrologie si pietre norocoase, adesea schimbandu-si inelele pentru a strange puterile unei pietre. Asadar, multi ii ofereau promisei inele de logodna cu pietre pretioase. Ceremonia de oferire a inelului insemna ca femeia si barbatul isi promiteau ca se vor casatori unul cu altul.
Inelul cu diamant a fost introdus in 1477 de catre arhiducele Maximilian al Austriei. Acesta a facut un inel crestat cu diamante pentru Maria de Burgundia. Inelul era incrustat cu piese de diamant sub forma literei M – acest lucru a marcat inelului de logodna incrustat cu diamante..
In era moderna
In anii 1700, englezii isi decorau inelele cu diamente, metale pretioase si alte pietre pretioase, avand adesea forma unei flori. Printre pietrele purtate in acea perioada se numara ametistul, smaraldul, rubinul, safirul si topazul. In anii 1800, victorienii au inventat un mod ciudat si dezgustator de a-si declara iubirea cu bijuterii facute din par uman si pietre pretioase. In incercarea de a face lucrurile mai romantice, acestea scriau declaratii si numele persoanei dragi cu pietrele pretioase in par. Catre sfarsitul anilor 1800, diamantul a devenit rar si foarte scump pentru omul de rand, doar elita permitandu-si sa-l mai foloseasca. Lucrurile s-au schimbat in 1867 cand s-au descoperit diamante in Africa de Sud.
1900 – prezent
Cartier, o companie franceza de productie de bijuterii si ceasuri de mana a creat inelul Trinity pentru scriitorul, designerul si producatorul francez Jean Cocteau, care i l-a oferit iubitului sau, poetul Raymond Radiguet in 1918. In anii 1920, inelul cu diamant se afla iar la polul opus al popularitatii, The De Beers Company folosindu-se de ajutorul starurilor de la Hollywood pentru a le promova – in doar cativa ani, vanzarile au crescut cu 50%. In acea perioada, acestia au inventat si sloganul „A Diamond is Forever” („Un diamant este pentru eternitate”), insemnand ca un diamant era durabil si pur, exact ca iubirea unui barbat pentru sotia sa.
In anii 1950, sotul stelei de cinema Audrey Hepburn, Mel Ferrer, a inceput o noua moda, cand i-a oferit acesteia un inel facut din aur galben si roz, pentru a se potrivi cu toate tinutele ei. Acest lucru avea sa duca la folosirea diferitelor nuante de aur pentru inelele de logodna. Mai tarziu, inelele de logodna purtate de Jacqueline Kennedy, Elizabeth Taylor si printesa Diana aveau sa readuca diamantul in atentia publicului.