Durerea fizica reprezinta o reactie normala a organismului atunci cand suferim intr-o anumita zona, iar cu toate ca in unele cazuri durerea este benefica- deoarece stim ce trebuie sa tratam- exista situatii in care oamenii pur si simplu se tem de aceasta senzatie. Psihologii sustin ca exista persoane care sufera de fobie de durere, iar pentru ca frica este o emotie negativa, lupta impotriva acestei senzatii ar trebui sa se realizeze cu ajutor specializat.

Toti oamenii au o atitudine de frica atunci cand aud de durere, astfel ca incercam sa fugim de ea si sa o diminuam. Insa, psihologii sustin ca frica de durere face parte dintr-un „instinct de conservare”.

Algofobia

Aceasta fobie se descrie ca frica de durere, o situatie in care un om este capabil sa anticipeze durerea, astfel ca renunta la anumite lucruri care ar putea sa ii declanseze aceasta senzatie a organismului. Aceasta boala se declanseaza din cauza unor evenimente interne sau externe, astfel ca cei care sufera de algofobie experimenteaza simptome care pot varia in functie de nivelul de frica, simptomele fiind descrise de senzatii ca frica, furie, panica sau teroare.

Durerea reprezinta o senzatie de suferinta fizica- atunci cand este cauzata de factori externi, sau o disfunctionalitate psihologica sau somatica- atunci cand este declansata de factori interni.

Specialistii psihologi sunt de parere ca oamenii sunt nevoiti sa se obisnuiasca cu aceste emotii, astfel incat sa fie constienti ca organismul incearca sa ne transmita ceva. Nerezolvarea unor probleme de sanatate conduce la aparitia unor complicatii grave, iar acest lucru presupune costuri mai ridicate: financiare, psihice sau de recuperare.

Psihologul Valeriu Iancu sustine ca „o fi normal sa traim cu o frica de durere? O serie de studii din sfera psihologiei nu sustin neaparat ca da, din moment ce frica este o emotie negativa care are o durata limitata de timp si o anumita intensitate, fiind generata de o anumita situatie. Astfel, durerea reprezinta un raspuns care ajuta la mentinerea integritatii corporale a unui anumit individ, astfel ca permite o redeschidere a sistemului neuro-endoctrin dar si a celui muscular. Pentru a face fata fricii sau pentru a lupta cat mai eficient in fata unor stari de anxietate, cei care au astfel de probleme sunt sfatuiti sa apeleze la ajutor specializat- la psihologi sau psihiatri, care au capacitatea si pregatirea necesara pentru a ajuta un om care sufera de frica de durere. „

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *