Daca cea mai tare parte a zilei de scoala era reprezentata de momentul in care scapai de la ore sau abia asteptai sa ajungi acasa sa dormi putin, pentru ca te-ai trezit dimineata devreme, inseamna ca vina nu e numai a profesorilor rai pe care ii ai.
Daca te chinui sa iti trezesti copilul de dimineata ca sa se duca la scoala, nu mai da vina pe el – ar putea, de fapt, sa fie vina ta. Lipsa dorintei de a invata si lipsa unui interes pentru educatie, pot fi influentate de genele parintilor, potrivit unui studiu. Cercetatorii au descopert ca lipsa dorintei de a invata la 40-50% dintre copii, ar putea fi explicata prin mostenirea genetica din partea parintilor.
Psihologii de la Univeristatea Goldsmiths din Londra si cei de la Universitatea Ohio State din Statele Unite, au studiat mai mult de 13.000 de gemeni, cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani, din sase tari, printre care: UK, Canada, Japonia, Germania, Rusia si Statele Unite. Cercetatorii au declarat ca au fost surprinsi de rezultate, crezand ca mediul in care traiau gemenii – cum ar fi profesorii sau familia – ar fi un factor mai important in acesta problema decat genetica. De fapt, genetica si alti factori externi au avut cel mai mare efect asupra motivatiei copiilor de a invata, in timp ce mediul comun pe care il impartiau acestia a avut un impact neglijabil.
Acestia au descoperit ca exista diferente de personalitate pe care oamenii le mostenesc, si care au un impact major asupra motivatiei personale. Acest lucru nu inseamna ca elevii si studentii nu mai au nevoie de incurajari sau inspiratii, ci inseamna ca realitatea este mai diferita decat am crezut. Nu exista o gena specifica pentru a determina modul in care copiii se bucura de procesul de invatare, insa este un proces complex, care implica multe gene si interactiuni ale acestora cu factorii de mediu.