Specialistii sustin ca cele patru graiuri care se vorbesc in judetul Suceava au luat nastere ca urmare a ardelenizarii graiului moldovenesc, asa ca, in prezent, oamenii de specialitate explica de ce bucovinenii au ajuns sa vorbeasca o moldoveneasca ardeleneasca.

Profesorul universitar Ion Horia Birleanu, sustine ca „in Bucovina exista doua tipuri de graiuri: cel vechi- moldovenesc, si cel mai nou: cel ardelenesc, introdus aici de ardelenii care au venit in aceasta zona.”

Din punct de vedere fonetic, ardelenii au avut o influenta asupra graiului sucevean: „ardelenizarea s-a produs din cauza ca romanii ardeleni au plecat din regiunea lor din cauza asupririi religioase, a celei economico-financiare si a principiului jus primae noctis. De asemenea, au existat si o multime de moldoveni care apelau la mesterii ardeleni.” Profesorul universitar Ion Birleanu a realizat mai multe lucrari care descriu procesul de ardelenizare din Suceava, astfel ca cei interesati pot citi „Emigrari ardelenesti la est de Carpati. Consecinte lingvistice” si „Graiurile din Valea Somuzului”.

Graiul bucovinean

Adrian Turculet a realizat un studiu intitulat „Structura dialectica a graiurilor romanesti din Bucovina”, publicat in perioada 1977-1978. Astfel, Turculet devine primul om care reuseste sa dea o definitie fiecarui grai care se vorbeste in zona bucovineana.

Graiul Dornean- format in secolele XVII si XVIII, este un grai de tranzitie dintre cel ardelenesc si cel din Moldova de nord est. Graiul campulungean are cea mai pronuntata individualitate.

Graiul radautean- grai cu trasaturi arhaice care s-a format pe valea superioara a Sucevei in secolul XVIII; si in fine zona din sud-estul Bucovinei, pe care autorul o numeste „africanizata”- este un grai format din mai multe graiuri ardelenesti cu graiurile insulare din imprejurimile Sucevei.

Specialistul istoric mai adauga ca unele fapte ofera spatiu sa se intrevada a zona unitara lingvistica a celor mai vechi graiuri din regiunea Bucovinei. Insa, cel mai vechi grai si care a reusit sa se mentina pentru mai multe secole este cel del tip moldovenesc arhaic, vechea unitate lingvistica cu grai transcarpatic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *