bani-creier

Banii: singurul lucru care ne intereseaza in viata si fara de care nu putem trai. Tot timpul ne dorim mai multi si mai multi, asa ca ajungem sa ne gandim in fiecare zi la bani si la metode de a produce si mai multi bani. Toti oamenii de pe pamant iubesc banii- de la mic la mare- iar acest lucru nu inseamna neaparat ca suntem materialisti: fara bani nu putem trai, asa ca devine un mijloc de existenta esential. Insa, nu te-ai fi gandit niciodata ca banii pot crea dependenta, nu-i asa? E bine, potrivit unui studiu realizat recent, oamenii de stiinta au descoperit ca banii au acelasi efect asupra noastra, la fel ca si alte vicii, cum ar fi fumatul, alcoolul sau drogurile.

Banii creeaza dependenta

In acest sens, Kabir Sehgal si-a propus sa analizeze care este efectul banilor asupra creierului omului, realizand mai multe studii. Astfel, acesta a descoperit ca sentimentul ciudat care il simtim atunci cand ramanem faliti este unul foarte real- lucru demonstrat de un studiu realizat in anul 2003. In cadrul acestui studiu, voluntarii au fost rugati sa joace un joc, prin intermediul caruia jucatorii primeau bani pe care trebuia sa ii imparta, insa numai unul din cei doi jucatori trebuia sa faca diferita propuneri de impartire a banilor. In cazul iin care cei doi nu ajungeau la o conluzie, nici unul din ei nu primea banii.

Asa cum era de asteptat, cei responsabili cu impartirea banilor nu au fost corecti atunci cand au realizat acest lucru, in mai bine de 50% din cazuri, mergand pe ideea ca e mai corect ca cineva sa „primeasca mai putin decat deloc”. Insa, prin intermdiul acestui studiu, s-a demonstrat ca, chiar si ofertele foarte mici au determinat activarea unei zone a creierului asociata cu foamea, durerea si cel mai important, cu anxietatea. Zona din creier respectiva contine celule fusiforme care se gasesc si la nivelul sistemului digestiv.

Un alt experiment stiintific realizat in anul 1997, oamenii de stiinta au descoperit ca, creierul raspunde la fel atunci cand un om castiga bani dar si atunci cand se trage cocaina. Astfel, cercetatorii au comparat creierul celor care nu erau dependenti de droguri cu cel al dependentilor de cocaina. Participantii au fost rugati sa joace un joc prin intermediul caruia puteau obtine sau pierde bani. Astfel, s-a descoperit ca zona creierului asociata cu recompensa a fost activata in momentul in care jucatorii au catigat bani, fiind insa si mai evidenta in cazul celor care nu erau dependenti.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *