Oras Suceava
Oras Suceava
Oras Suceava

In cadrul sistemelor urbane din Romania, in functie de pozitia geografica si principalii indicatori cantitativi si calitativi se disting urmatoarele categorii de orase:

a. Orasele de rangul „0″. Sunt formatiuni urbane de tipul ariilor metropolitane, de polarizare a functiilor politice, administrative, culturale si economice de importanta nationala. Pe langa gradul inalt de functionalitate, orasele de rangul „0″ se disting prin pozitia lor geostrategica de interes international si european, prin pozitia lor fata de axele majore de cai de comunicatie in cadrul teritoriului national si de relatii cu comunitatile europene.
Asemenea pozitii de rangul „0″ caracterizeaza, in spatiul Romaniei, orasul Bucuresti.

b. Orasele de rangul I. Din aceasta categorie fac parte, potrivit indicatorilor cantitativi si calitativi specifici, un numar de 11 municipii, resedinte de judet. Se detaseaza prin rangul I, orasele cu vechi traditii comerciale sau functii administrative, culturale si politice, care in prezent au un numar minim de 200.000 locuitori. Ele se disting, de asemenea, printr-o pozitie geografica de „centre nodale sau „poli de crestere” cu puternica influenta in teritoriu si mai putin prin pozitie. Principalele categorii si tipuri de dotari si echipamente trebuie sa depaseasca minimumul impus municipiilor si oraselor de rang inferior. In prezent, in categoria de orase de in rangul „I” pot fi incluse municipiile: lasi, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Galati, Craiova, Brasov, Ploiesti, Braila, Oradea, Bacau.

c. orasele de rangul „II” .In cadrul oraselor de rangul „II” se incadreaza, potrivit indicatorilor calitativi sl cantitativi, municipii si municipii resedinta de judet care depasesc 25.000 locuitori pana la 200.000 locuitori. Zona de influenta a oraselor de rangul „II” se extinde pe o raza de circa 60-80 Km. Se distinge in aceasta categorie accesul direct la cel putin doua sisteme de cai de comunicatie. Orasul de rangul „II” se caracterizeaza printr-o baza economica diversificata. Marea lor majoritate au devenit „centre de echilibru” regionale. Marimea demografica in cadrul acestei categorii joaca un rol secundar, prioritatea fiind data de pozitia geografica a acestor centre, de functia lor, in special, comerciala.

d. orasele de rangul „III”. Rangul „III” de localitati urbane cuprinde de regula orasele cu o populatie sub 25.000 locuitori. Orasele din aceasta categorie se disting prin functii de „atractie zonala”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *