Raze Rossby
Raze Rossby

Frontul polar de curenti jet din emisfera nordica capata extensiune si intensitate maxima iarna, cand pot exista doi sau chiar trei curenti distincti cu viteze medii de peste 200km/h. In emisfera nordica sistemul principal de curenti jet onduleaza de la nord la sud, apropiindu-se de Ecuator deasupra continentelor si indepartandu-se deasupra oceanelor. Uneori se descompune in segmente aparent discontinui. Vara frontul polar de curenti jet se retrage spre latitudini mai mari extensiunea si viteza curentilor diminuandu-se.

In emisfera sudica la latitudini si altitudini asemanatoare (25-55o, respectiv 10-12km) se inregistreaza un curent jet comparabil cu cel sau cei din emisfera nordica ce traverseaza America de Sud, Australia si Noua Zeelanda.

Deasupra zonelor de calm atmosferic din troposfera superioara reprezentate prin maximele barice subtropicale din ambele emisfere se evidentiaza un „curent jet subtropical” care are directie vestica, este frecvent aproape tot timpul anului si inregistreaza uneori viteze maxime de peste 450km/h.

Deasupra zonei ecuatoriale din cauza reducerii pana la zero a fortei Coriolis si stabilitatii mari a curentilor de aer care nu intersecteaza evident paralele, miscarile ondulatorii in troposfera superioara sunt mai slab dezvoltate decat la latitudini mai mari. Totusi in stratosfera intertropicala se formeaza vara un „curent jet estic”, detectabil deasupra Asiei sud-estice la 9 30km/h. Probabil aparitia lui se leaga de intensa incalzire din timpul verii a continentului asiatic. Mai este cunoscut sub denumirea de „curentul estic Krakatoa”. El a transportat spre vest in 1883 particulele fine de praf aruncate pana in stratosfera de eruptia vulcanului omonim.

In mezosfera zonelor polare la inaltimi medii de 60km se inregistreaza iarna un curent vestic numit „jet polar de noapte”, datorat valorilor mari ale gradientuilor termici care iau nastere in mezosfera pentru ca Soarele nu o incalzeste pe tot parcursul noptii polare. In Arctica la inaltimi de 80km, jetul polar de noapte poate inregistra viteze de peste 610km/h.

De admin