Desi nu „haina face pe om”, uneori, un obiect de vestimentatie poate deveni atat de faimos, incat ramane in istorie, definind un moment, un om sau o era. Iata cateva exemple concludente:

  • Rochia alba a lui Marilyn Monroe. Exista un moment mai celebru in cinematografie decat momentul in care vantul ii sufla rochia in „Sapte ani de casnicie” (1955)? Creata de designerul William Travilla, rochia a fost depusa in arhivele sale pana la moartea sa in 1990 – pana atunci, se crezuse ca fusese pierduta. Rochia a fost adaugata colectiei private detinuta de actrita Debbie Reynolds la Hollywood Potion Picture Museum. In 2011, a fost vanduta la o licitatie pentru suma de 5.6 milioane de dolari.

marilyn monroe

  • Rochia din draperii a lui Scarlett O’Hara: Un simbol al luptei pentru supravietuire, rochia a fost purtata in trei scene din film, cel mai celebru moment fiind cel in care Scarlett ii cere in inchisoare bani lui Rhett. Rochia a fost creata pentru a se complementa cu frumosii ochi ai actritei Vivien Leigh, lucru ce avea sa fie evidentiat prin procesul Technicolor. Rochia este expusa intr-un muzeu.

scarlett o'hara

  • Mica rochie neagra Givenchy („Little Black Dress”) a lui Audrey Hepburn. Purtata de actrita laureata a premiului Oscar in filmul „Mic dejun la Tiffany” (1961), este cel mai faimos exemplu de mica rochie neagra, fiind reprezentativa si pentru Audrey, cunoscuta drept o icoana a modei in toata lumea. In prezent, rochia este expusa in expozitia V&A „Hollywood”.
  • Rochia „Union Jack” a lui Geri Halliwell. Pentru interpretarea de la premiile Brit din 1997, membra Spice Girls trebuia sa poarte o rochie neagra Gucci, insa i s-a parut ca e prea plictisitoare, asa ca si-a rugat sora sa coase un material cu modelul steagului britanic in fata. Rochia a devenit simbol al „girl power” si „cool Britannia”, doua miscari populare in perioada de sfarsit a anilor 1990.
  • Rochia de bal a Cenusaresei: In unul dintre cele mai faimoase basme ale tuturor timpurilor, Zana cea buna ii face Cenusaresei rochia de bal doar prin miscarea baghetei magice. Povestea a fost publicata pentru prima data in 1697, si, desi exista o multime de adaptari ale acesteia pentru micul sau marele ecran, versiunea Disney din 1950 este cea mai faimoasa, iar rochia un simbol al pastratii sperantei ca un viitor mai bun va sosi.
  • Rochia cadrilata a lui Dorothy: Adaptarea din 1939 a filmului „Vrajitorul din Oz” a fost unul din cele mai de succes exemple de filmare techinocolor, iar rochia albastra, alaturi de papucii de rubin au intrat in istorie. Se zice ca zece rochii au fost create pentru Judy Garland, insa doar cateva au fost chiar purtate si pe platoul de filmare. Creata de legendarul costumier Adrian, fiecare dintre ele au fost executate dintr-un material ieftin la o masina de cusut, pentru a parea facuta de matusa ei. Una dintre versiunile care au supravietuit este expusa la V&A Hollywood Costume.
  • Rochia verde a lui Jennifer Lopez de la premiile Grammy: Una dintre cele mai cunoscute costume Versace, este considerata cea care a cimentat statutul Donatellei ca designer, dupa ce preluase afacerea in urma asasinarii fratelui ei in 1997. Initial doar un imprumut, Donatella i-a oferit-o cadou datorita reclamei uriase facuta. Interesant este faptul ca rochia mai fusese purtata de Donatella pe covorul rosu in 1999 si de Geri Halliwell in 2000 la NRJ Music Awards, fara a atrage insa multa publicitate.

42nd Annual Grammy Awards - Pressroom

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *