Migranti in barca

Pe masura ce numarul migrantilor care trec Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa a crescut la mai mult de 100.000, liderii europeni se straduie sa gaseasca solutii. Planurile de rocalizare a zeci de mii de migranti de-a lungul Europei si de distrugere a retelelor de traficanti de oameni inca nu au fost realizate. Ministerele europene au analizat planurile pe 16 iunie, insa au existat obiectii asupra relocarii migrantilor potrivit cotelor obligatorii. Toata lumea este de acord ca Europa trebuie sa gaseasca cateva solutii mari pentru o problema mare. Si repede. Insa, ce poate face Europa in criza migratiei?

Ce vrea Uniunea Europeana sa faca cu noii sositi?

Comisia Europeana vrea sa adopte „masuri imediate pentru a preveni tragediile umane si sa se ocupe de urgente.” Este recunoscut ca, la scara mare, curentul contemporan de migranti peste Marea Mediterana este o astfel de urgenta. Articolul 78(3) a Tratatului de la Lisabona din 2007 permite masuri provizorii care sa adresese „o situatie de urgenta caracterizata printr-un aflux brusc de cetateni din tarile lumii a treia.” Pentru prima data, acesta este folosit.

Din moment ce majoritatea migrantilor ajung in Italia si Grecia, Comisia vrea sa redistribuie 400.000 din cei noi veniti mai echitabil de-a lungul Uniunii Europene. In jur de 24.000 de oameni din Italia si 16.000 de oameni din Grecia vor fi relocati in statele membre Uniunii Europene potrivit unei „chei de distributie” care ia in calcul factori ca populatia, produsul intern brut si somajul, precum si numarul de refugiati deja primiti. O propunere separata va reloca in jur de 20.000 de refugiati, majoritatea sirieni, care traiesc in tabere de refugiati in Turcia, Iordania si Liban.

Unele tari au votat pro acestei decizii, precum Suedia, in timp ce alte state, precum Ungaria si Franta, se opun complet acestui plan, declarand ca au primit deja destui imigranti si ar putea sa nu mai faca fata.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *