De-a lungul ultimilor ani, unii producatori de sucuri au trecut de la sirop de porumb la zahar pentru a-si indulci bauturile racoritoare. Acest lucru s-a petrecut, indeosebi, din cauza deficitului de porumb, dar si din cauza ca multi oameni sunt de parere ca zaharul este mult mai sanatos decat siropul de porumb, fiind mai natural decat siropul bogat in fructoza utilizat in trecut. Pe de alta parte, nenumarate produse sunt etichetate ca fiind „fara zahar”, iar toata lumea este de acord ca se consuma prea mult zahar.

Deci, care-i faza? Este zaharul rau pentru sanatatea noastra? Consumul de zahar a fost asociat cu o varietate de probleme de sanatate, de la aparitia cariilor dentare si pana la obezitate. Pe de alta parte, devine destul de dificil sa se vada legatura clara dintre zahar si problemele de sanatate, deoarece o mare parte din produsele pe baza de zahar sunt bogate si in grasimi. In general, dietele bogate in zahar au tendinta de a fi nesanatoase, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca zaharul este nesanatos.

Zaharul si hiperactivitatea

Foarte multi parinti sunt atenti atunci cand ofera copiilor lor bomboane, in ciuda mitului legat de zahar care ar sustine ca acesta contribuie la hiperactivitate la copii. Zaharul nu afecteaza comportamentul si nici performanta cognitiva la copii. Totusi, oamenii de stiinta presupun ca legatura dintre zahar si hiperactivitate se poate datora asteptarilor.

Zaharul nu este un aliment neaparat nesanatos, dar, asemenea sarii, grasimilor sau a altor ingrediente gustoase, ar trebui sa fie consumat cu moderatie. Acest lucru e putin cam dificil din moment ce majoritatea produselor alimentare contin „zahar ascuns”. Toata lumea se asteapta sa gaseasca zahar in bomboane si in sucuri, chiar si in ketchup sau dressing-uri de salate. Si, bineinteles, sa nu uitam ca zaharul se gaseste in mod natural si in fructe si legume.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *