Foarte multi dintre noi au cautat mai multe modalitati de a economisi bani, in special cu privire la consuml de energie, iar in acest sens am hotarat sa inlocuim becurile traditionale de lumina cu becuri prietenoase cu mediul- sau ecologice. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca si-ar dori ca oamenii de rand sa utilizeze vechile becuri, deoarece acestea ecologice sunt mai toxice.
Astfel, daca un bec de acest gen explodeaza in interiorul unei incaperi, se va elibera un gaz care este de 20 de ori mai toxic decat nivelul maxim de mercur acceptabil- porivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Fraunhofer Wilhelm Klauditz Institute for German Federal Environment Agency.
Becurile economice sunt foarte periculoase pentru sanatate, deoarece pot provoca ameteala, dureri de cap, migrene, convulsii, oboseala, incapacitate de concentrare si anxietate. De asemenea, astfel de becuri economice contin o concentratie destul de ridicata de mercur- pentru cei care nu sunt familiarizati cu mercurul, acesta este o neurotoxina puternica, deosebit de periculoasa pentru copii si femeile gravide. Mercurul este extrem de toxic si pentru creier, sistem nervos, ficat si rinichi; poate deteriora sistemul cardiovascular, imunitar dar si cel de reproducere.
Becuri economice provoaca cancer
Un nou studiu realizat de catre Peter Braun de la Berlin Germany’s Alab Laboratory a constatat ca aceste becuri contin agenti cancerigeni toxici, care ar putea provoca cancer din cauza unor substante chimice- care se gasesc in aceste becuri speciale:
– fenol- un acid usor toxic, solid si cristalin, obtinut din carbune si care este utilizat in industria chimica;
– naftalina- un compus cristalin de culoare alba, volatil, produs prin distilarea gudronului de huila, folosit in naftalina ca materie prima pentru fabricarea de produse chimice;
– stiren- hidrocarbura nesaturata, lichida, obtinuta ca un petrolier.
Aceste becuri sunt atat de toxice incat nici nu ar trebui sa se vanda in magazinele obisnuite, ci ar trebui sa se gaseasca la gunoi, fiind, de asemenea, cunoscute ca si deseuri radioactive.