Blijdorp este o organizaţie non-profit din Suceava care asigură servicii de sprijin şi recuperare pentru persoane cu dizabilităţi mentale şi asociate, servicii acreditate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale si Familiei.

Prezentare

Asociaţia   a fost înfiinţată  în anul 1999 cu sprijinul Asociaţiei Blijdorp – Belgia în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Suceava, şi DGASPC Suceava. Membrii Consiliului de Administraţie: Brânduşa Sorina Bialy, Ionel Ivan, Florin Tărnăuceanu, Geert Beullens, Kamiel Janssens.

La nivelul complexului există o echipă de 16 persoane care, indiferent de responsabilităţile lor, au dorit să se implice şi în pregătirea şi organizarea programului de voluntariat. Se oferă servicii prin: centrul de zi copii (vârsta 3-11 ani), capacitate 30 de locuri înfiinţat în anul 2002, centrul de zi copii/tineri (vârsta 11-26 ani), capacitate 20 de locuri înfiinţat în anul 2008, centrul de recuperare neuro- psihomotorie cu o capacitate de 70 de locuri înfiinţat în anul 2002.

Servicii

Serviciile oferite constau în evaluarea iniţială (psihologică, logopedică şi motorie) a copilului/tânărului, elaborarea unor strategii de intervenţie, evaluarea periodică a beneficiarului, consilierea familiei, logopedie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi socializare în comunitate.

Asociaţia Blijdorp operează în domeniul sănătăţii şi a serviciilor sociale (îngrijire şi reabilitare) şi are ca scop mobilizarea, stimularea şi sprijinirea  părinţilor sau a familiilor copiilor cu dizabilităţi în vederea integrării în societate şi a creşterii gradului de independenţă a acestora, oferindu-le posibilitatea de a-şi demonstra aptitudinile proprii, talentul şi îndemânarea specifice prin participarea la un sistem constant de activităţi sociale.

Ong-ul se adresează următoarelor categorii de persoane cu dizabilităţi: autism (T.S.A), sindromul down, retard psiho-motor şi de limbaj, paralizie cerebrală, tulburări asociate.

Resurse

Pentru a recupera un copil cu dizabilităţi mentale este nevoie în primul rând ca el să fie diagnosticat cât mai devreme şi apoi sunt necesare multe resurse: bani, efort, răbdare, informaţii, specialişti bine instruiţi, materiale, timp şi desigur, de capacitatea copilului de a accepta un program structurat şi susţinut care îl va stimula permanent şi îl va motiva să îşi atingă potenţialul maxim şi chiar să se autodepăşească.

De admin