Fiecare dintre noi este caracterizat printr-un anumit tip de personalitate, personalitate care la randul ei este suma mai multor trasaturi: caracterul pe care ni-l formam in urma experientei de viata pe care o dobandim si temperamentul, o trasatura care se defineste pe cale genetica, de la parinti si prin care ajungem sa avem anumite principii de viata, moduri personale de a vedea lucrurile, acest aspect facandu-si prezenta inca din copilarie.

Cele patru tipuri de personalitate pe care le cunoastem inca de la scoala sunt urmatoarele: sangvinic, coleric, melancolic si flegmatic. Fiecare dintre acestea este definit prin mai multe trasaturi proprii.

De asemenea, fiecare om in parte se evidentiaza printr-un singur temperament, poate fi un amestec unic dintre toate cele patru tipuri de personalitate sau doar a  catorva dintre ele. Asadar vom sublinia putin ce este specific fiecarui tip in parte in cele ce urmeaza.

Tipul sangvinic

O persoana sangvinica, de obicei, se defineste printr-o persoana sociabila. Optimismul, energia, buna-dispozitie, spontaneitatea, entuziasmul, faptul ca este open-minded, prietenos si mereu in cautare de provocari si nou caracterizeaza un om cu personalitate sangvinica. De asemenea, acesti oameni sunt mereu pusi pe distractie, fetele lor exprimand mereu o atitudine deschisa, fiind foarte expresivi, iar in vocabularul lor pe primul loc sunt termenii: „a calatori”, „actiune”, „energie”, „distractie” si „nou”.

Tipul coleric

O persoana colerica este de obicei asociata cu competitia, cu actiunea, cu munca in exces si sunt considerate a fi perfectioniste in ceea ce fac. Termenii lor preferati sunt: „provocare”, „competitie”, „inteligenta” si „ambitie”. Colericii sunt oameni axati pe sarcina, oameni directi, care iti spun in fata ceea ce cred, duri, analitici, cu o mare logica, dar si curajosi si cu un spirit dezvoltat de competitie. De obicei, intalnesti astfel de persoane in functii inalte, de lideri, de sefi, avand in subordine angajati.

De admin